Fiind o parte esențială a matematicii, fracțiile apar frecvent în viața de zi cu zi. Acestea sunt folosite pentru a reprezenta părți ale unui întreg sau chiar diviziuni între numere. Hai să vedem împreună ce sunt fracțiile, care sunt componentele lor și care sunt tipurile de fracții. De asemenea, putem să mai vedem și cum se efectuează operațiile cu fracții.
Ce reprezintă o fracție?
Fracția este o modalitate de a reprezenta o parte dintr-un întreg, aceasta fiind exprimată sub forma a două numere separate de o linie și anume numărătorul și numitorul. Numărătorul este numărul de părți pe care le considerăm, iar numitorul este numărul total de părți în care este împărțit întregul.
Numitor și numărător
Numărătorul este partea de sus a fracției, acesta reprezentând câte părți din întreg sunt considerate. De exemplu, într-o fracție de tip ¾, numărul 3 reprezintă numărătorul, indicând că avem 3 părți dintr-un total de 4 părți.
Numitorul, pe de altă parte, este partea de jos a fracției, acesta indicând în câte părți egale a fost împărțit întregul. Dacă este să ne referim tot la exemplul ¾, atunci numărul 4 reprezintă în acest caz numitorul, arătând că întregul a fost împărțit în 4 părți egale.
Tipurile de fracții
Există mai multe tipuri de fracții, fiecare fracție având atât caracteristicile proprii, cât și diverse utilizări.
Fracții ordinare
Fracțiile ordinare sunt și cele mai comune tipuri de fracții, acestea fiind exprimate sub forma a/b, unde a și b sunt numere întregi. b în acest caz nu trebuie să fie zero. Dacă este să vorbim despre un exemplu, printre exemple se numără ½, sau 6/8.
Fracții zecimale
Un alt tip foarte comun de fracții îl reprezintă fracțiile zecimale. Acestea au un numitor care este de obicei o putere a lui 10 (10, 100, 1000 etc.). Aceste fracții sunt de obicei exprimate sub numere zecimale. De exemplu, 1/10 poate fi scris și ca 0.1, iar 5/100 poate fi scris și ca 0.05.
Cum se adună două fracții?
Adunarea fracțiilor poate părea destul de complicată la început, dar lucrurile nu sunt chiar așa, având în vedere unii pași ce pot fi urmați în acest caz. Iată cum se adună două fracții:
- Asigurați-vă în primul rând că fracțiile au același numitor. În situația în care fracțiile au numitori diferiți, trebuie să găsiți un numitor comun. Acest lucru se face foarte ușor prin găsirea celui mai mic multiplu comun (CMC) al numitorilor.
- Egalizați fracțiile: Ajustați fracțiile astfel încât ambele să aibă un numitor comun.
- Adunați numărătorii: Imediat după ce aveți același numitor, ceea ce trebuie să faceți este să adunați pur și simplu numărătorii fracțiilor.
- Simplificați fracția rezultată: Dacă este posibil, simplificați fracția rezultată prin împărțirea numărătorului, dar și al numitorului la cel mai mare divizor comun.
Exemplu
- De exemplu, dacă adunăm fracțiile ¼ și 1/6:
- Găsim multiplul comun al numitorilor 4 și 6, care este 12.
- Transformăm fracțiile ¼=3/12 și 1/6=2/12.
- Adunăm numărătorii: 3/12+2/12 = 5/12.
- Fracția 5/12 este deja simplificată în acest caz.
Operații cu fracții
Pe lângă adunare, mai există și alte operații pe care le putem efectua cu fracții, și anume scăderea, înmulțirea și împărțirea.
Scăderea fracțiilor
Scăderea fracțiilor urmează aceiași pași ca și adunarea, dar în loc să adunăm numărătorii, de data aceasta îi scădem.
Înmulțirea fracțiilor
Pentru a înmulți două fracții, înmulțim numărătorii între ei și numitorii între ei. De exemplu, 2/3 x ¾ = 2x3/3x4 = 6/12 = 1/2 imediat după simplificare.
Împărțirea fracțiilor
Împărțirea fracțiilor implică inversarea celei de-a doua fracții, și anume ca numitorul devine numărător și viceversa. Imediat după se face înmulțirea. De exemplu, 2/3 : 4/5 = 2/3 x 5/4 = 10/12 = 5/6 imediat după simplificare.
Exercițiile cu fracții sunt și ele importante pentru că în acest fel se pot înțelege mult mai bine și mai ușor aceste adunări, scăderi, înmulțiri și împărțiri.
Fracțiile reprezintă o operație fundamentală a matematicii, acestea fiind esențiale pentru a înțelege mai ușor unele concepte matematice. Cunoașterea modului de a lucra cu fracții este importantă, de aceea oricine trebuie să cunoască adunarea, scăderea, înmulțirea, dar și împărțirea fracțiilor. Pentru a dobândi succesul, oricine trebuie să cunoască aceste informații despre fracții, astfel încât să le aplice chiar și în viața de zi cu zi.